Beats by Dr Dre

Dr Dre och Jimmy Iovine var under många år världskända för sin musik och för det produktionsbolag dem grundade tillsammans, Death Row Records. Med artister som Eminem, 50 Cent och Marilyn Manson regerade detta bolag musikvärlden under en väldigt lång tid. Detta var dock inte tillräckligt för Dr Dre. Han vände sig till Iovine med idén om att skapa och lansera sina egna sneakers. Istället svarade Iovine med följande, som nu blivit ett välkänt uttalande; ”Sneakers? Why don’t we make speakers?”

Istället för att ge sig på en industri som dem inte hade någon tidigare erfarenhet av så hävdade Iovine att dem hade en bättre chans att slå stort inom en annan industri, en industri dem kände bättre än någon annan. Ljud. Dem började utveckla en affärsplan som involverade hur duon kunde på bästa sätt skapa dem optimala hörlurarna och högtalarna. Denna idé kom ifrån Iovines egna missnöje med den låga kvalité av hörlurar och dess svaga ljud som fanns på marknaden. Både Iovine och Dre tyckte att musiken som skapades i studion inte kom fram på samma sätt genom dem hörlurar som för tillfället fanns på marknaden. ”Känslan” i musiken försvann, menade Iovine och Dre, om lyssnaren inte använde sig utav rätt stämda hörlurarna.

Giganter inom industrin

Trots att många giganter inom industrin nekade intresse till duons affärsplan så fortsatte dem att utveckla vad skulle komma att bli marknades främsta hörlurar. Många företag inom industrin avvisade deras hörlurar av anledning att produkten var stämd på ett sätt som aldrig setts förut. Hörlurarna var stämda på andra nivåer som skiljde sig ifrån alla andra produkter inom industrin. Iovine och Dre ville återskapa känslan att lyssnaren själv står i studion. Detta attribut kom att separera Beats ifrån alla andra hörlurar inom industrin.

Året efter att företaget Beats grundades, 2006, släpptes duos första par av hörlurar. Deras speciella design går inte att ta för något annat märke, då hörlurarna har ett rött ”b” på både öronen. Hörlurarna blev en hit och har sedan detta första par fortsatt att utvecklas. Idag kan Beats hörlurar köpas i varje elektronikbutik och erbjuder ett stort utval av olika designer och versioner av hörlurar. Det absolut största framsteget företaget gjort än så länge är deras ”bluetooth headphones”. Dessa hörlurar har ingen sladd utan ansluter till användarens apparat genom bluetooth. Många andra företag har nu replikerat denna idé då den blev så otroligt populär. Beats är ledande inom hörlurarindustrin på samma vis som byggmax dominerar sin industri av byggvirke och verktyg.

2014 köpte techgiganten Apple majoriteten av Beats för hela 3 biljon dollar. En enorm summa och en otrolig milstolpe för grundarna Dr Dre och Jimmy Iovine. Idag kan vi se hur Apple och Beats arbetar tillsammans då produkten iPhone många gånger använder sig utav Beats hörlurar inom marknadsföring och reklamer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>